Konopný seznam

Konopný seznam
Konopný seznam - rozcestník do světa konopí, odkazy na stránky věnované konopí

Zajímavé informace z celého internetu. Prověřené kvalitní produkty a služby.

čtvrtek 1. prosince 2011

ThinkPad X1: profesionální notebook od Lenova

Společnost Lenovo představila nový model notebooku řady ThinkPad pod názvem X1. Tento model je primárně určený pro podnikatelský sektor. Připomeňme si, že asi před půl rokem se objevila na trhu bussiness notebooků od společnosti Lenovo ThinkPad E425 a E525. Tyto modely, i když obsadily mezeru na trhu, měly ale některé významné nedostatky. Samozřejmě, X1 má mírně odlišný původ a porovnávat je s těmito modely není zcela správné. Ale pojďme se podívat na problematiku obecně. Jak úspěšně se pokusilo Lenovo vytvořit silný notebook pro podnikatelskou sféru?

Tvar notebooku

Začneme vzhledem přístroje. Lenovo vynakládá veškeré úsilí poznat styl svých vlastních výrobků. Vývojáři jsou jednoznačně proti všeobecnému přání vytvořit hladší, přátelský exteriér. Design notebooků Lenovo, bezpochyby zděděný od IBM, je prostý a strohý, ale zároveň lze označit i jako agresivní. Žádné hladké, zaoblené rohy a hrany. X1 to je laptop v černém provedení, s chladným stříbrným označením výrobce v levém horním rohu a zkosením, aby byl notebook vizuálně tenčí.

Na pravé straně uživatel najde slot pro rozšíření paměti, a na levé straně pod černým krytem dva konektory USB a standardní 3,5 mm konektor pro sluchátka nebo reproduktory. Všechny ostatní porty a konektory se nacházejí na zadním čele notebooku. Možná, že toto rozhodnutí umožnilo výrobce uvádět, že X1 je nejtenčí notebook ve své třídě. Uvádí, že jeho tloušťka je jen 1.65 cm, ve skutečnosti musíme poznamenat, že je to síla modelu v jeho nejtenčí části, tedy na předním okraji. V zadní části je jeho tloušťka zvyšuje o 2 cm!

Notebook je vyroben z na dotek příjemného a měkkého plastu. Kromě příjemného hmatového vjemu, použití tohoto materiálu zabraňuje klouzání přístroje v ruce, což je velmi důležité, když vezmeme v úvahu skutečnost, že vývojáři předpokládají, že uživatelé často berou notebook k prezentacím apod. Pro zvýšení pevnost jsou použity v notebooku části ze slitin hořčíku, což zvyšuje jeho pevnost. Notebook lze rozevřít až do 180 stupňů.

Notebook zvnějšku i zevnitř

X1 je založen na procesoru Intel Core i5 druhé generace, s frekvencí 2500 MHz. Jsou ale k dispozici také verze procesorů Intel Core i3 a i7. Paměť přístroje RAM je 8 GB a pevný disk 320 GB. Odpovědnost za grafiku má Intel HD Graphics 3000. Na zadním a bočním panelu notebooku najdete dva konektory USB 2.0, USB3.0, HDMI, Mini DisplayPort, 3,5 mm vstup pro mikrofon a výstupní zvukové zařízení, eSATA, slot pro SIM kartu, LAN (RJ-45 ) a 20V konektor adaptéru.

Užitečné speciální klávesy umístěné v pravé horní části klávesnice: tlačítko vypínače, tlačítka pro nastavení hlasitosti, reproduktoru a mikrofonu. Pod klávesnicí se nachází snímač otisků prstů Palm senzor. U horního okraje monitoru, jak se dalo očekávat, je webová kamera. Co však chybí, ve srovnání s jinými notebooky, je optická mechanika. Jistě je to také řešení. Na jedné straně sice absence DVD mechaniky zarazí a na funkčnost zařízení má jistý vliv. Na druhé straně je jasné, že CD a DVD media dnes již nejsou nejoblíbenější způsob uchovávání informací a dat. Odmítnutí optické mechaniky má nesporná pozitiva: snižuje se hmotnost a rozměry zařízení.

Monitor a reproduktory

TFT barevný displej Lenovo X1 s úhlopříčkou 13,4 palců a rozlišením 1366x768 pixelů má speciální ochrannou vrstvu Corning Gorila. Samozřejmě, že větší odolnost obrazovky je dobrá věc, ale pozorovací úhly nejsou nejlepší. Zejména to platí pro vertikální pozorovací úhly. Jak se ukázalo existuje jeden negativní aspekt X1: obrazovka notebooku připomíná mnohem více zrcadlo. To se projeví především při slunečném počasí. Bráno z té pozitivní stránky: obrazovka laptopu je ve skutečnosti jasnější než u jeho předchůdců. Co se týče reproduktorů, jejich kapacita a umístění je dobře promyšlené. Potěší dynamikou a jasným zvukem.

Celé se to dá shrnout úplně jednoznačně: X1 je teď ten nejlepší zástupce rodiny ThinkPad. Nicméně, jako každý "alfa samec" X1 vyžaduje zvláštní vztah, vyjádřeno v penězích: 40k Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odkazy





CZIN.eu



Baget.cz - Katalog stránek
Pure:katalog - ručně tříděný katalog odkazů
ONCZ.NET
Vložte zdarma reklamní článek s odkazy free web stats

Pravidelní čtenáři

Používá technologii služby Blogger.