Konopný seznam

Konopný seznam
Konopný seznam - rozcestník do světa konopí, odkazy na stránky věnované konopí

Zajímavé informace z celého internetu. Prověřené kvalitní produkty a služby.

pátek 1. dubna 2011

Jak na zdobení kraslic

Kraslice to nejsou jen barvená vejce. Existují desítky možná stovky různých technik, které se ke zdobení velikonočních vajec používají. Zde je uvedeno několik základních technik, které pro vytvoření velikonoční pohody, umožní vytvořit víc než jen barvená vejce.

Jednoduché malování

Štětec namočený v temperové barvě obtiskneme na vyfouknutá vejce a vytváříme tak ornamenty a různé vzory. Nejlepší je předem si předmalovat souvislou barevnou plochu a vzory aplikovat na ni. Vajíčka rovnoměrně obarvíme ponořením do vodorozpustné barvy. Barvená vejce pak dále zdobíme.

Zdobení slámou

Vejce předem obarvíme na požadovaný tón - na tmavém pozadí sláma lépe vynikne. Slámu, nejlépe z ječmene, po délce rozřízneme ostrým nožem nebo žiletkou, namočíme ji do vody a opatrně přes hedvábný papír přežehlíme. Ze stébel si předem nastříháme různé motivy a ty na barvená vejce lepíme. Lepidlo nanášíme hlavičkou špendlíku. Každý kousek slámy pinzetou přeneseme na vejce a přitiskneme měkkým hadříkem.

Vyškrabované kraslice

Potřebujeme zabarvená vajíčka a pilník. Kdysi se barvily vejce nejčastěji na červeno - ze slupek červené cibule s octem nebo nahnědlé - odvarem z olšové nebo dubové kůry s přídavkem octa a soli. Vyškrabováním barvených vajec lze vytvořit takzvaný krajkový vzor nebo různé motivy.

Madeirové zdobení

Toto zdobení nepatří mezi tradiční techniky, ale díky svému vzhledu získává stále více příznivců. Zdobení je inspirováno výšivkou - šitou krajkou, které se říká madeira a spočívá v prostřihávání plátna a obšívání otvorů hustými smyčkami. Vystřihování při zdobení kraslic nahrazuje vrtání různě velkých dírek, které můžeme dělat ručně pomocí kulatého pilníku, nebo elektrickou vrtačkou. Vyfouknutá vajíčko by mělo být nejlépe bílé, musíme ho držet pevně v ruce a vrtat jemným tlakem na skořápku. Dírky se obtahují bílým voskem, kterým se začistí skořápka.

Drátování

Tuto tradici zavedli slovenští dráteníci. Je to jedna z nejtěžších technik zdobení vajec vůbec. Nejjednodušším variantou jsou smyčky. Z tenkého drátu uděláme základní očko, na které navazujeme další a další smyčky. Děláme je nejdříve v ruce, aby pokryly špičku vejce, pracujeme přímo na něm. Můžeme použít různě zbarvená vejce v kombinaci s různě barevnými dráty, které jsou k dostání ve výtvarných potřebách

Ubrousková technika

Vejce můžeme ozdobit nejen velikonočními samolepkami, ale i takzvanou ubrouskovou technikou. Potřebujeme vyfouknuté vejce, plochý tvrdší štětec, tak, univerzální lepidlo na ubrouskovou techniku, třívrstvé ubrousky s velikonočními motivy a malé nůžky. Vystřižené nebo natrhané motivy z ubrousku, zbavené dvou spodních vrstev, přilepíme na vejce a nalakujeme.

Polepované vejce

Polepování patří k jednomu z nejrychlejších způsobů, a to nejen již zmíněnými samolepkami. Můžeme použít i další materiál - například ovesné vločky nebo různé koření. Můžeme použít předem obarvená vejce.

Gumičkový efekt

Vejce obtočíme gumičkou a obarvíme barvou, což vytvoří gumičkový ornament. Můžeme také znovu omotat gumičku na jiném místě už suchého vajíčka a namočit ho do jiné barvy.

Vajíčka v cibulové slupce

Dnes už klasikou jsou vajíčka, které vaříme omotané vysloužilou punčochou s cibulovými slupkami. Síťový efekt lze doplnit o přírodní motivy - lístečky, kvítky rostlin a podobně, které vložíme při barvení pod punčochu.

Vajíčka v papíru

Jednoduchou ozdobou je barevný krepový papír, který nastříháme na kousky a vajíčka do něj zabalíme, na koncích zavážeme stužkou. Můžeme ho polepit i samolepkami.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odkazy





CZIN.eu



Baget.cz - Katalog stránek
Pure:katalog - ručně tříděný katalog odkazů
ONCZ.NET
Vložte zdarma reklamní článek s odkazy free web stats

Pravidelní čtenáři

Používá technologii služby Blogger.