Konopný seznam

Konopný seznam
Konopný seznam - rozcestník do světa konopí, odkazy na stránky věnované konopí

Zajímavé informace z celého internetu. Prověřené kvalitní produkty a služby.

pátek 1. dubna 2011

7 věcí, které byste měli vědět o vejci

Věděli jste, že nejdražší vejce má hodnotu 9 milionů liber? Nebo že největší vejce na světě klade žralok obrovský? Že ne? V tom případě byste si tento článek neměli nechat ujít ...

1. Princezna na vejci

Holanďanka Tyto Entjes používá vajíčka jako malířské plátno a její netradiční kraslice sklízejí úspěchy na výstavách po celém světě. Maluje všechno, co jí napadne - květiny, zvířata, mlýny i lodě. Její největší specialitou jsou však portréty členů nizozemské, švédské a britské královské rodiny, ale také vajíčka s tváří Michaela Jacksona.

2. Symbol Velikonoc

Vajíčko od pradávných dob symbolizuje jaro a nový život. Tradice malovat vařená vejce pochází ještě z pohanských dob, kdy měli namalované znaky umocňovat jejich kouzelnou sílu. Pro ran0 křesťany bylo vejce hlavně symbolem Ježíšova vzkříšení - připomíná totiž zavřený hrob, ze kterého vstal Kristus. Oblíbeným velikonočním jídlem se však vařená vejce stala i proto, že se nesměla jíst v postním období.

3. Legenda Fabergé

Nejdražší vajíčka jsou dílem ruského carského klenotníka Petera Carla Fabergé. Vyrobil přes 50 vajíček vykládaných drahokamy, které ruští carové věnovávali jako velikonoční překvapení svým polovičkám. Některé z nich tvořil více než rok. Každé v sobě skrývalo i překvapení - miniaturní korunovační vůz, zlatou slepici či portréty členů královské rodiny. Mezi majitelů Fabergé vajec patří královna Alžběta II. nebo švédský král Gustav Karel. Jedno z nich bylo vydraženo za rekordních 9 milionů liber.

4. Drží díky vajíčkům

Syrové vejce se kdy používaly i při stavbě budov. Lze je najít i v základech pražského Karlova mostu. Začali ho stavět v roce 1357 a na výstavbu osobně dohlížel král Karel IV. Kontroloval, zda se používá opravdu kvalitní materiál. Vápno mělo vylepšit přidání syrových vajec a mléka. Pražská vejce však na stavbu nestačila a proto se dovážela i z venkova. Občas se však přihodila i vtipná nedorozumění - jednou například vesničané poslali vařená vejce, aby se cestou nerozbila. I vařená vejce se jistě na středověkém staveništi uplatnila, v základech pražského mostu byste je ale hledali marně.

5. Omeleta pro polovinu města

Největší omeletu připravili loni v turecké Ankaře při příležitosti Světového dne vajec. Jídlo připravovalo 65 kuchařů v pánvi, která měla průměr 10 metrů a celý proces zabral 2,5 hodiny. Kuchaři přitom spotřebovaly více než 110 tisíc vajec a 432 litrů oleje. Hotová omeleta vážila 4 400 kg a Guinnessova kniha rekordů ji prohlásila za největší omeletu na světě.

6. Muzeum kraslic

Největší sbírku kraslic najdete v ukrajinském městě Kolomyja. Muzeum kraslic je nepřehlédnutelné - tvoří ho obrovské kamenné vejce s výškou 13 metrů. Sbírka kterou shromažďovali přes 100 let, obsahuje kolem 12 tisíc kraslic z celého světa. Nejvíce jich je z Ukrajiny, ale také z Afriky, Srí Lanky, Pakistánu, Číny nebo i ze Slovenska. Malovaná, voskovaná, gravírovaná, svázané drátem a kamenná vajíčka sem ročně přilákají asi 300 tisíc turistů.

7. Obři a trpaslíci

Největší vejce na světě klade žralok obrovský. Má délku asi 30 cm je 150-krát těžší než slepičí. Největší ptačí vejce snáší samička pštrosa - jejich délka přesahuje 15 cm a mohou vážit až 1,5 kg. Je to hmotnost asi 20 slepičích vajec a trvá 40 minut, než se uvaří naměkko. Nejmenší objevené vajíčko bylo dlouhé jen 7 mm a vážilo necelých 30 gramů. Z těchto minivajec se líhnou miniaturní ptačí vrtulníky - kolibříci.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Odkazy





CZIN.eu



Baget.cz - Katalog stránek
Pure:katalog - ručně tříděný katalog odkazů
ONCZ.NET
Vložte zdarma reklamní článek s odkazy free web stats

Pravidelní čtenáři

Používá technologii služby Blogger.