Konopný seznam

Konopný seznam
Konopný seznam - rozcestník do světa konopí, odkazy na stránky věnované konopí

Zajímavé informace z celého internetu. Prověřené kvalitní produkty a služby.

pátek 11. listopadu 2011

Vejce jen čerstvá!

Vejce může být problémem zejména v letních měsících. Proto se nedoporučuje konzumovat v teplých měsících ani jídla připravená ze syrových vajec, jako například majonéza. Ale i na tepelnou úpravu je třeba používat jen taková, která jsou v úplném pořádku. A jak je poznáme?

Čerstvost vajec prověříme v desetiprocentním solném roztoku. Čerstvá vejce zaručeně klesnou na dno, asi týdenní se pohybují uprostřed slané vody a starší nebo dokonce zkažené plavou na povrchu. Těch se třeba okamžitě zbavit, protože mohou být původcem choroboplodných zárodků. Vejce se skvrnitou skořápkou vyřadíme okamžitě, protože jsou napadené plísní. Pokud se mezi vajíčka v obalu zatoulalo prasklé, to použijeme co nejdříve.
Na venkově, kde chovají různé druhy drůbeže, bývá zvykem konzumovat i kachní vejce. Tento druh je však vhodný výhradně na tepelnou úpravu, majonéza se z nich nesmí připravovat nejen v horkých měsících, ale ani po zbytek roku. Kachní vejce by se neměly jíst ani uvařené naměkko, protože za krátkou dobu vaření se choroboplodné zárodky nestačí zlikvidovat.

Možná nevíte, ...

  • že jedno vejce má výživnou hodnotu stejnou jako 150 ml mléka nebo 50 g středně tučného masa


  • že zejména žloutek obsahuje lehce stravitelné bílkoviny a je zdrojem vitamínů a minerálů, ale zároveň obsahuje i cholesterol, který nepříznivě ovlivňuje stav cévního systému, proto je třeba při jeho konzumaci hledat zlatou střední cestu


  • že pití syrových vajec na zlepšení hlasivek je mýtem a navíc rizikovým, protože konzumace tepelně nezpracovaného vajíčka může způsobit salmonelózu, velmi nepříjemné průjmové onemocnění, kdy může vyčerpaný a dehydrovaný pacient skončit v nemocnici


  • že vejce může být pro svůj bílkovinný charakter alergenem a způsobit u někoho alergii s typickými příznaky - otokem rtů, svěděním jazyka, bolestí břicha, průjmem, zvracením, těžším dýcháním, svědivými vyrážkami na kůži, kašlem a migrénou


  • Užitečné rady při tepelné úpravě vajec:

  • Vejce vaříme naměkko 3 minuty, na hniličku 5 minut a natvrdo 8 až 10 minut, při delším vaření se uvolňuje síra a žloutek zezelená.


  • Po uvaření vložíme vejce do studené vody, takto skořápku snadněji oloupeme.


  • Při přípravě omelety můžeme do rozšlehaného vejce přidat trochu vody nebo ještě raději mléka, pak bude vláčnější.


  • Ztracené vejce, podávané na opékaném chlebu nebo šunce, vaříme ve vodě s octem v poměru 3:1 tak, že je do vroucí tekutiny opatrně vyklepneme ze skořápky a necháme je tam 4 minuty, během nichž se bílek srazí a ztuhne, ale žloutek zůstane tekutý. Vejce pak vybereme lžící a jakmile ho naaranžujeme, vložíme ho ještě do teplé a osolené vody.


  • Používáme vždy čerstvá vejce, ačkoliv pro vaření nejsou ta nejčerstvější úplně nejvhodnější. Zkušená hospodyňka ví, že čerstvě snesené vejce jde po uvařené špatně oloupat.


  • Žádné komentáře:

    Okomentovat

    Odkazy





    CZIN.eu



    Baget.cz - Katalog stránek
    Pure:katalog - ručně tříděný katalog odkazů
    ONCZ.NET
    Vložte zdarma reklamní článek s odkazy free web stats

    Pravidelní čtenáři

    Používá technologii služby Blogger.