Třídění podle hmotnosti
Různé slepice snášejí vejce různých velikostí. Prodávají se ve více velikostních kategoriích. Označují se jako S, M, L a XL. V receptech se většinou počítá s vejci o velikosti M, tedy s hmotností v rozmezí od 53 do 63 g. Pokud máte doma menší vejce, klidně přidejte do připravovaného jídla o jedno vejce více.
Dešifrujte nápisy na vejcích
Označení vajec je jednotné v rámci celé EU. Na etiketách, které najdete na vejcích, je několik důležitých údajů.
První číslo označuje způsob chovu nosnic:
0 = slepičí vejce z ekologického zemědělství (Bio kvalita), tedy volný chov
1 = slepičí vejce z chovu ve volném výběhu
2 = slepičí vejce nosnic v halách
3 = slepičí vejce z klecového chovu
Na druhém místě najdete značku země původu (CZ = Česko).
Poslední číslo je registrační číslo hospodářství, tedy konkrétní farmy nebo zemědělského podniku.
Bílé nebo hnědé?
Vyberte si ty, co se vám víc líbí. Barva vaječné skořápky totiž neříká nic o kvalitě nebo chuťových vlastnostech vajec. Závisí pouze na plemene slepic, které je snesly.
Čerstvost nadevše!
Používejte vždy jen čerstvá vejce, předejdete tak mnoha zdravotním komplikacím.
Kolik vydrží
Vejce patří do chladničky. Můžete je uložit přímo v původním balení - kartonu nebo do oddělení určeného pro skladování vajec. Tak zůstanou chráněny před aromaty jiných potravin. V chladničce vydrží 3 - 4 týdny. Datum snášky zjistíte, pokud od data doporučené spotřeby odečtete 28 dní.
Kolumbovo vejce
Vejce by měla být čerstvá, především ty, které chcete používat v syrovém stavu. Pokud nemáte jistotu, zda jsou čerstvá, udělejte si jednoduchý test.
Zkouška ve vodní lázni:
Vejce vložte do sklenice s vodou.
Pokud vejce klesne na dno, znamená to, že vejce je zcela čerstvé a můžete ho použít i syrové nebo uvařit naměkko. Čerstvá vejce klesají na dno, protože obsahují minimum vzduchu.
Vejce má asi 7 dní pokud se otočí tupým koncem nahoru, znamená to, že vzduchová komora mezi vnitřní blánou a skořepinou se už trochu zvětšila.
Pokud vejce ve sklenici plave, už není nejčerstvější a použitelné je jen na pečení. Takové vejce má možná dva, či dokonce tři týdny.
Pokud vejce vyčnívá nad hladinu vody ve sklenici, raději ho vyhoďte.
Destruktivní test
Čerstvost vajec se dá zjistit i z konzistence bílku a žloutku. Vejce vyklepejte na talíř:
A. V čerstvém vejci je žloutek pevný, vyklenutý dokulata a bílek kompaktní a čirý s rosolovitou konzistencí.
B. Ve starším vejci je žloutek o poznání plošší, bílek se roztéká a je vodnatý.
Žádné komentáře:
Okomentovat